Исхрана

Исхрана дјеце је један од најзначајнијих чинилаца за правилан раст и развој, очување и унапређевиње здравља дјеце, а истовремено је и креатор евентуалних неправилности породичне исхране (орјентисане ка брзој храни, грицкалицама, прженој храни од јуче....)

Исхрана

У Предшколској установи „Патријарх Павле“ јеловник је креиран према Јеловнику за дјецу узраста од прве до шесте године, а који је препоручен од института за јавно здравство Републике Српске, Министарства здравља РС и Министарства просвјете и културе РС.  Овај јеловник задовољава неколико основних принципа као што су рационална исхрана, оптимална количина хранљивих састојака, разноврсна и мјешовита храна, пријатан изглед и укус као и формирање здравих навика код дјеце.

Исхрана у нашој установи се реализује кроз 4 оброка и то: доручак, ручак и двије ужине.

Доручак је веома важан оброк јер обезбјеђује енергију за психофизичку кондицију и расположење дјеце . Доручаак чине намирнице које садрже доста скроба и других угљених хидрата као што су хљеб, пециво, млијеко и млијечни производи, шунка, јаја, маслац и др....

Ручак је главни оброк у дневној исхрани  и треба да буде разноврстан и састављен од различитих јела: супе или чорбе, уколико главно јело није чорбасто, главног јела (месо и прилог), разне салате од поврћа, хљеб.

Ужина се састоји од сезонског воћа, воћних сокова, компота од воћа, воћних јогурта, кекса и разних колача.

Здравствени надзор наше установе обавља Институт за јавно здравство (по уговору). Редовно се узимају узорци  намирница и припремљених оброка на провјеру микробиолошке и физичко хемијске исправности хране. Такође се узимају и брисеви са: радних површина, посуђа и прибора, руку и униформе запослених радника који су затечени у моменту контроле на пословима припреме и дистрибуције хране.